Partly cloudy
26°C
 

Συνέντευξη Οντέρ Μουμίν

29 Ιανουαρίου 2021

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, ο Δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, παραχώρησε την πρώτη ζωντανή συνέντευξή του για το 2021.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ :

1. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ – ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ. (ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΚΥ ΙΑΣΜΟΥ, ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ).
Οντέρ Μουμίν: Ο Δήμος Ιάσμου επέδειξε τρομερά αντανακλαστικά, με την ουσιαστική συμβολή των συνδημοτών μου αποκτήσαμε καλή πρακτική στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτή η πρακτική, αυτή η αντιμετώπιση δε, αποτέλεσε πρότυπο ακόμη και πανελλαδικά. Πήραμε μέτρα, τα οποία δεν εφαρμοζόντουσαν σε άλλους δήμους. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε δήμους, οι οποίοι επλήγησαν βαθύτατα από τον κορωνοϊό. Στείλαμε 2.000 μάσκες στην Ιταλία, στον Δήμο Romano di Lombardia, 3.000 μάσκες στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Δωρίσαμε αντιδραστήρια αξίας 20.000 € στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. Όσον αφορά την τηλεκπαίδευση, ήμασταν ο πρώτος δήμος που κάλυψε πλήρως τις ανάγκες των μαθητών, με 63 τάμπλετ που χορηγήσαμε σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως επίσης στις απολυμάνσεις των δημοσίων χώρων, των ιερών ναών και εκπαιδευτικών δομών, πάλι πρωτοστατήσαμε.
Σιγά σιγά φαίνεται ότι βγαίνουμε από την πανδημία μεν, αλλά τα βήματα που θα κάνουμε πρέπει να είναι προσεκτικά για να μην έχουμε χειρότερα αποτελέσματα ή πισωγυρίσματα.
Κάναμε πλείστες επεμβάσεις στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου. Επιχορηγήσαμε την κατασκευή χώρου απομόνωσης για τους ασθενείς του Covid-19, ανακαινίσαμε και προετοιμάζουμε τον χώρο για τους εμβολιασμούς.
Το ασθενοφόρο ήταν ένα πάγιο αίτημα των δημοτών, είχε να λειτουργήσει 15 χρόνια. Με τη βοήθεια των δύο Αντιδημάρχων, του Γιαλούτς Οκτάι και του Χουσεΐν Σαλήμ αλλά και της κας Ειρήνης Χατζοπούλου, της Υποδιοικήτριας της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, το Κέντρο Υγείας Ιάσμου απέκτησε ασθενοφόρο.
Είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά ένα Αγροτικό Ιατρείο στο Κοπτερό και ένα στο Αγίασμα. Είναι πανέτοιμα και θα λειτουργήσουν με την άρση της αναστολής των Αγροτικών Ιατρείων.

2. ΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ – ΠΟΣΟΣΤΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ.
Οντέρ Μουμίν: Στους 16 μήνες θητείας μας υλοποιήσαμε 30 από τις 61 προεκλογικές μας δεσμεύσεις, έχουμε ποσοστό υλοποίησης σε λιγότερο από 1,5 χρόνο 50% περίπου.
Θέλω να σταθώ σε πέντε βασικά σημεία, από αυτά που υλοποιήθηκαν. Το πρώτο είναι η Δομή Σίτισης, που απευθύνεται σε απόρους. Το δεύτερο είναι το Κοινωνικό Φροντιστήριο, για τα παιδιά μας που έχουν οικονομικές δυσκολίες. Το τρίτο εγχείρημά μας είναι το Γραφείο Απασχόλησης, το μοναδικό στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Το τέταρτο είναι οι παρεμβάσεις μας στους τομείς πολιτικής προστασίας, καθαριότητας και καθημερινότητας. Και το πέμπτο, τα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, η τιμολογιακή πολιτική και η αντιμετώπιση των σημείων ύδρευσης και άρδευσης στον δήμο μας.
Θα ήθελα να σταθώ και σε πέντε βασικά σημεία, αυτά που αποτελούν για μας προτεραιότητα για το 2021. Το πρώτο είναι η αποκατάσταση οδικού δικτύου, ιδίως μέσα στον Ίασμο αλλά και σε όλους τους οικισμούς μας. Επίσης, ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί πάρα πολύ είναι το θέμα των αδέσποτων ζώων. Για τη δημιουργία του καταφυγίου αδέσποτων ζώων η μελέτη μας έχει κατατεθεί, αναμένουμε την έγκριση από το υπουργείο. Ένα άλλο πρόβλημα που θα σταθούμε είναι η ενίσχυση των κοινωνικών δομών. Είμαι υπερήφανος και ενθουσιασμένος από τη δράση των εργαζομένων μας στις κοινωνικές δομές, μπορούμε όμως να γίνουμε πολύ καλύτεροι. Προτεραιότητα, επίσης, αποτελεί το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», θα υποβάλουμε πρόταση σε 9 από τις 12 προσκλήσεις. Τέλος, Θεού θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος, αποτελεί επίσης προτεραιότητά μας ο τομέας πολιτισμού, αθλητισμού και παιδείας.

3. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ (ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΦΡΑΓΜΑ ΙΑΣΜΟΥ, ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ)
Οντέρ Μουμίν: Για το φυσικό αέριο, από αύριο (Δευτέρα 25 Ιανουαρίου) ξεκινάνε οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να πιέσουμε τους αρμοδίους φορείς.
Όσον αφορά το Φράγμα Ιάσμου (Κομψάτου), είχαμε καταθέσει 10 εμπεριστατωμένες προτάσεις στη Διακομματική Επιτροπή και είναι μέσα σε αυτές, ήδη αρκετοί φορείς έχουν εκφραστεί θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Με το Πανεπιστήμιο έχουμε μια αγαστή συνεργασία, είναι στις σκέψεις μας για το 2021 να κυνηγήσουμε να κάνουμε από κοινού ένα Ανοικτό Πανεπιστήμιο στον Ίασμο.
Έχουμε εξασφαλίσει 100.000 € από το Υπουργείο Εσωτερικών για αντιπλημμυρικά έργα εντός του οικισμού Ιάσμου, η υπηρεσία μας ολοκληρώνει τη μελέτη, θα αναμένουμε τη χρηματοδότηση για να προχωρήσουμε.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, ΛΟΙΠΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.
Οντέρ Μουμίν: Ο «Αντώνης Τρίτσης» δεσμεύει και αφορά τη δικιά μας διοίκηση, θέλω όμως να αναφερθώ και στα έργα που εντάχθηκαν από τη διοίκηση του κου Καδή Ισμέτ, του προκατόχου μου.
Από το «Φιλόδημο Ι» και «Φιλόδημο ΙΙ»:

 • οι 6 αρδευτικές γεωτρήσεις
 • οι 13 παιδικές χαρές
 • το 5×5 του Ιάσμου, το οποίο ολοκληρώσαμε εμείς
 • η τηλεμετρία, την οποία συμβασιοποιήσαμε εμείς
 • η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης των Ασωμάτων, που ξεκινά άμεσα
 • η αγροτική οδοποιία, που αυτή τη στιγμή εκτελείται και έχει φτάσει μέχρι το Ρίζωμα
 • το τοπικό χωρικό σχέδιο 500.000 €.
  Έχοντας κάνει την αρχή, τη μέση, θα κάνουμε και το τέλος.
 • Εντάξαμε την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού σχολείου αξίας 700.000 €.
 • Εντάξαμε τους 20 ημιυπόγειους κάδους (περίπου 180.000 €).
 • Εντάξαμε τους χώρους για την ηλεκτροκίνηση, την ηλεκτροφόρτιση.
 • Πήραμε και τη Δομή Σίτισης, 190.000 € από την ΠΕ ΑΜ-Θ.
  Έχουμε μπροστά μας τον «Τρίτση», είναι ένα πρόγραμμα που μας αφορά και είναι σημαντικό για την περιοχή μας. Από τους 12 άξονες έχουμε προτάσεις σε 9. Επιγραμματικά, οι 9 προτάσεις – μελέτες αφορούν:
 • τα ψηφιακά υδρόμετρα,
 • την αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης και άρδευσης,
 • τις γωνιές ανακύκλωσης,
 • την αγροτική οδοποιία,
 • τα smart cities,
 • την ωρίμανση έργω και μελετών,
 • τη συντήρηση σχολικών μονάδων και αθλητικών εγκαταστάσεων,
 • την αντισεισμική προστασία,
 • την ηλεκτροκίνηση.

5. ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ.
Οντέρ Μουμίν: Ο Δήμος Ιάσμου διαθέτει καταγεγραμμένα – επίσημα στο Εθνικό Κτηματολόγιο – 538 αδιάθετα αγροτεμάχια. Κάποια από αυτά είναι άδεια, κάποια είναι ενδεχομένως καταπατημένα. Για την αγροτική ανάπτυξη, πρέπει να ανοίξουμε τη διαδικασία για να διαθέσουμε αυτά τα αγροτεμάχια. Τα διαφυγόντα κέρδη μας, αυτή τη στιγμή, είναι 161.000 € κατά έτος.

6. ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΡΔΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ (ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ, ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ).
Οντέρ Μουμίν: Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της προηγούμενης διοίκησης, όταν αναλάβαμε είδαμε ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει να διορθώσουμε. 2.500 περίπου υδρόμετρα δεν μετριόνταν, κατεβάσαμε αυτόν τον αριθμό στα 1.300, στοχεύουμε μέσα στο 2021 να μας μείνουν 500 υδρόμετρα αμέτρητα.
Αναβαθμίσαμε τους λογαριασμούς ύδρευσης, τους κάναμε πολύ πιο κατανοητούς. Υπήρξαν, βεβαίως και παράπονα όσον αφορά τους καινούριους λογαριασμούς και τις χρεώσεις. Από τις 100 περίπου αιτήσεις για διαγραφή τελών, το 1/4 κρίθηκαν ουσιαστικές, βάσιμες και νόμιμες και προβήκαμε σε διαγραφή.
Όταν ανέλαβα, στον Σώστη κάποιες γειτονιές δεν είχαν νερό. Το ίδιο συμβαίνει και στο Γλυκονέρι, και στο Μίσχο, και στο Μέγα Πιστό. Αντικαταστήσαμε δίκτυα ύδρευσης στην περιοχή της Πελεκητής και των Αμαξάδων μετά από 15 χρόνια. Έχουμε θέματα στον τομέα της ύδρευσης, φιλοδοξούμε σαν διοίκηση να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα.
Στο κομμάτι της άρδευσης, υπάρχουν κάποιες ανενεργές γεωτρήσεις, στόχος μας είναι να τις θέσουμε σε λειτουργία. Για την επέκταση του αρδευτικού δικτύου το προηγούμενο έτος διατέθηκαν περίπου 10.000 €, θα διατεθούν ίσως και παραπάνω για το 2021.

7. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΑΝΕΡΓΙΑ (ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ).
Οντέρ Μουμίν: Δίνουμε μεγάλη σημασία στις κοινωνικές μας δομές αλλά και στις δομές απασχόλησης και της αντιμετώπισης ανεργίας.
Στον πρώτο χρόνο μας οι ωφελούμενοι στο Κέντρο Κοινότητας από 784 αυξήθηκαν κατά 489, με αποτέλεσμα να φτάσουμε τους 1273. Όπως επίσης οι ωφελούμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» από 397 αυξήθηκαν κατά 238, φτάνοντας τους 635.
Έχουμε ψυχολόγο στο Κέντρο Κοινότητας. Μέχρι τώρα η ψυχολόγος μας είχε περιοριστεί στο διοικητικό κομμάτι και σε συνεδρίες όταν κάποιος δημότης μας προσερχόταν στην υπηρεσία. Αυτό το αλλάξαμε, πάμε και κάνουμε αυτεπάγγελτη αναζήτηση.
Το Γραφείο Απασχόλησης είναι το μοναδικό στην ΠΕ ΑΜ-Θ, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι για να βρει δουλειά αμέσως, είναι για να δώσει μια κατεύθυνση. Καλώ όλες τις επιχειρήσεις που αναζητούν εργαζομένους να εγγραφούν στο γραφείο μας αλλά και όλους όσους αναζητούν εργασία, ανεξάρτητα αν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ή όχι, αν έχουν κάρτα ανεργίας ή όχι.

8. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΕΡΑΣΙΟΥ, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ).
Οντέρ Μουμίν: Πρέπει να δούμε την πορεία της πανδημίας. Εμείς από τη μεριά μας, την προετοιμασία μας την έχουμε κάνει. Ετοιμάζουμε δύο μελέτες, αξίας 32.000 € η καθεμία, μια για το Φεστιβάλ Κερασιού και μια για το Φεστιβάλ Ειρήνης, οι οποίες θα υποβληθούν στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Είχαμε μια δέσμευση για χορήγηση οικονομικού βοηθήματος στις ποδοσφαιρικές μας ομάδες (2.000 € στις ομάδες Β’ Ερασιτεχνικής Κατ., 4.000 € στις ομάδες Α’ Ερασιτεχνικής Κατ.). Μένει οι ποδοσφαιρικές μας ομάδες να ολοκληρώσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να λάβουν την επιχορήγηση.
Πρέπει να τιμήσουμε και τους ανθρώπους που προσφέρουν στο ποδόσφαιρο, το οποίο μας ενώνει παρά τις διαφωνίες μας στην πολιτική. Θα δώσουμε το όνομα του αποβιώσαντος Μουσταφά Ερδάλ στο γήπεδο Μίσχου, στη μνήμη του αειμνήστου προέδρου.
Όσον αφορά τους πολιτιστικούς συλλόγους, ήταν από τις προεκλογικές μου δεσμεύσεις να δοθεί επιχορήγηση 2.000 € σε κάθε ενεργό σύλλογο. Δεν μπορεί, όμως, ένας πολιτιστικός σύλλογος να κάνει μια μόνο δράση μόνο το χρόνο να τύχει επιχορήγησης από το δήμο. Για να επιχορηγηθεί ένας πολιτιστικός σύλλογος πρέπει να έχει κατά το δυνατόν δύο-τρεις δράσεις, πλούσιες ή μη.

9. ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ, ΕΚΛΟΓΗ ΜΕ 42 %, ΕΚΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Α’ ΓΥΡΟ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ.
Οντέρ Μουμίν: Από την πρώτη στιγμή και από την προηγούμενη θητεία μου ήμουν κατά της απλής αναλογικής. Η απλή αναλογική «καταπάτησε», «βίασε» την λαϊκή ετυμηγορία! Με 42,96 % οι εκλογές στον Δήμο Ιάσμου θα είχαν τελειώσει από την πρώτη Κυριακή, με διαφορά 15 μονάδων από τον δεύτερο, και αν είχαμε το παλιό σύστημα, εγώ αυτή τη στιγμή θα είχα 19 συμβούλους. Η κατάργηση της απλής αναλογικής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, θεωρούμε ότι το 42% είναι ένα μέγεθος επιτρεπτό για την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή. Καθ’ ημάς, είναι επιτρεπτή και πρέπει να γίνει και η μείωση του αριθμού των δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων.
Όσον αφορά τις κοινότητες, έχουμε 11 στον Δήμο Ιάσμου. Νομίζω ότι είναι υπεραρκετές, και εκεί θα ήταν επιτρεπτή μια μείωση, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Από τους υποψηφίους δημάρχους, που συναντήσατε κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου 2019, ήμουν ο μοναδικός που έλεγε ότι θα εκλεγεί. Το πίστευα πραγματικά και δικαιώθηκα από το αποτέλεσμα. Για όλα πρωτίστως αποφασίζει ο Θεός, αν δεν είναι θέλημα Θεού, κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει. Με όποιο σύστημα και αν γίνουν οι εκλογές, όποιοι και αν είναι οι αντίπαλοί μας, τις επόμενες εκλογές για τον Δήμο Ιάσμου θα τις κερδίσει ο συνδυασμός μου. Το λέω μέσα από τη ψυχή μου, και πάλι ο επόμενος δήμαρχος θα είμαι εγώ!

10. ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΟΡΙΚΗΣ, Ο ΚΑΔΗ ΙΣΜΕΤ, Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΜΟΥΤΖΑΣ.
Οντέρ Μουμίν: Ο κος Σπορίκης ακολουθεί την πολιτική γραμμή του ΚΚΕ. Κατ’ εμέ αυτό είναι λάθος. Στην δικιά μου πολιτική – αυτοδιοικητική αντίληψη δεν υπάρχουν κόμματα, δεν υπάρχουν χρώματα. Εκτιμώ και τον σέβομαι, ελπίζω να αναθεωρήσει αυτή τη σκέψη του για το 2021 και να κινηθεί περισσότερο σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.
Πριν μια εβδομάδα περίπου, είχαμε δύο διαδοχικές, διερευνητικές συναντήσεις με τον συνδυασμό του κ. Καδή με πρόταση δικιά μου. Νομίζω ότι αυτός ήταν ο πολιτικά σωστός χρόνος. Αυτή τη στιγμή η δημοτική αρχή πατά γερά στα πόδια του, αποδείξαμε ότι μπορούμε να διοικήσουμε μόνοι μας αλλά εντοπίσαμε και συνειδητοποιήσαμε ότι αυτή η κόντρα και αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο και εμάς μας πηγαίνει πίσω. Ήταν μια έντιμη συζήτηση, αυτό τιμά τον κ. Καδή. Κάναμε μια συμφωνία ανακωχής, νηνεμίας και ηρεμίας για τον καλό του τόπου. Ο κος Καδή είναι ένας έντιμος άνθρωπος, σοβαρός επιστήμονας, έχει προσφέρει 13 χρόνια στον Δήμο Ιάσμου και τυγχάνει από τη μεριά μου απολύτου σεβασμού και αγάπης.
Για τον κ. Αμούτζα διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Ο κος Αμούτζας είναι ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας. Είναι αναξιόπιστος, γιατί άλλα λέει όταν συναντιόμαστε, άλλα κάνει όταν βγαίνει από το γραφείο της συνάντησης. Δεν μπορώ να καταλάβω τις πρακτικές του, μας βρίσκουν αντίθετες. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, αν θέλει να αναθερμάνει τις σχέσεις του, δεν τον αποκλείουμε.

11. ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ.
Οντέρ Μουμίν: Οι διαφωνίες μου με τον κ. Μέτιο ήταν γνωστές, για αυτό το λόγο κιόλας παραιτήθηκα από την παράταξή του. Από το βράδυ των εκλογών, όμως, ο κος Μέτιος, έχοντας την λαϊκή νομιμοποίηση, για μένα ήταν και είναι ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος ότι την ίδια ανταπόκριση την είδα, την βλέπω και από τη μεριά του κ. Μέτιου, ο οποίος εμένα με θεωρεί και με βλέπει σαν τον δημοκρατικά εκλεγμένο Δήμαρχο Ιάσμου. Οι διαφωνίες που είχαμε στο παρελθόν, στους 16 μήνες διοίκησής μας, δεν επηρέασαν καθόλου τις σχέσεις μας εις βάρος των συνδημοτών μας. Ο κος Μέτιος δεν αδίκησε την περιοχή μου, χρηματοδότησε με 700.000 € την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού σχολείου, χρηματοδότησε με 190.000 € τη Δομή Σίτισης, έγινε το μικρό φράγμα για την ανακοπή των υδάτων για να προστατεύσουμε τον Ίασμο από πλημμυρικά φαινόμενα, ήμασταν και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία την περίοδο πανδημίας. Εγώ οφείλω να τον ευχαριστήσω, τουλάχιστον μέχρι τέλος της θητείας την αγάπη, το σεβασμό και τη στήριξή μου.
Στο συνδυασμό του κ. Μέτιου υπάρχουν και φίλοι παλιοί, με τους οποίους υπηρετήσαμε μαζί στο περιφερειακό συμβούλιο. Με τους κυρίους Αμέτ Ιμπράμ και Ταρκάν Μουρταζά έχουμε διαρκή επικοινωνία, έχουμε κρατήσει επαφές από την προηγούμενη θητεία, συνεργαζόμαστε και τώρα.

12. ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΜΜΕ.
Οντέρ Μουμίν: Με την πλειοψηφία των ΜΜΕ έχουμε καλή σχέση, αγαστή συνεργασία. Ζητήσαμε από τα ΜΜΕ ουδετερότητα, ίσες αποστάσεις, αυτό μας εκφράζει. Δεν μας εκφράζουν τα ΜΜΕ που χτυπάνε κάτω από τη μέση, τα ακραία.
Όσο περισσότερο από κάθε άλλη φορά η δημοτική αρχή θα στηρίξει τα τοπικά μέσα, είτε τα μειονοτικά, είτε τα πλειονοτικά. Νομίζω ότι το έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα.

13. ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ «ΕΜΠΡΟΣ».
Οντέρ Μουμίν: Ξεκινήσαμε αυτόν τον δύσκολο αγώνα 123 άτομα. Μετά τις εκλογές αναγκαστήκαμε να διαγράψουμε 3 άτομα με ομόφωνη απόφαση του συνδυασμού μας, καθώς εντοπίσαμε ότι οι δύο υποψήφιοι δεν είχαν ψηφίσει ούτε τον εαυτό τους, ενώ με έναν είχαμε διαφωνία πολιτική. Προστέθηκε η κα Μπασδάνη, γίναμε 121.
Δεν είμαστε ένας απλός συνδυασμός, είμαστε ένα κίνημα. Στην πορεία θα δείτε ότι θα πρωτοπορήσουμε, θα πρωτοστατήσουμε στα τεκταινόμενα.
Ετοιμάζω ένα συνέδριο για τον Σεπτέμβρη. Θα προστεθούν και άλλα μέλη στο συνδυασμό μας, παρόλο που θα μειωθούν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε αυτό το κίνημα, όχι απαραίτητα για να είναι κανείς υποψήφιος, αλλά για να υιοθετήσει τις ίδιες αρχές και αξίες. Ίσως γίνουν μεταγραφές και από άλλες παρατάξεις.

14. ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΟΝΤΕΡ ΜΟΥΜΙΝ;
Οντέρ Μουμίν: Μου λείπει η ποινική δικηγορία, είμαι σε αναστολή καθηκόντων.
Πήρα έξι κιλά, πρέπει να κάνω δίαιτα.
Διαβάζω βιβλία, πολλά βιβλία το τελευταίο διάστημα, μου δόθηκε ευκαιρία και λόγω της πανδημίας.
Οφείλω να πω ότι είμαι ο ίδιος άνθρωπος. Κάποιοι ας με κατηγορούν ότι λειτουργώ κάπως αυταρχικά. Είμαι ο ίδιος ταπεινός, ο ίδιος ανθρώπινος, ο ίδιος γεμάτος από αξιώματα Οντέρ. Όταν πρέπει, είμαι σοβαρός, όταν πρέπει, χαλαρός, το γνωρίζουν καλά οι συνεργάτες μου.

15. ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΣΑΣ;
Οντέρ Μουμίν: Τα σημαντικά είναι η αγάπη, ο σεβασμός, το αυτοδιοικητικό ήθος και η καθημερινή επαφή, που λόγω πανδημίας το χάσαμε αλλά θα επανορθώσουμε μόλις περάσει.
Ο Δήμος Ιάσμου, όπως αποδείξαμε και το 2019 και το 2020, το 2021 θα είναι πάλι πρωταγωνιστής στα τεκταινόμενα της περιοχής. Ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του το νέο έτος θα δουλέψουν με μεγαλύτερο ζήλο και μετά την πανδημία, με μεγαλύτερες αντοχές. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιάσμου να επικρατήσει νηνεμία και ηρεμία, που αυτό θέλουν και όλοι οι δημότες.

Last modified: 29 Ιανουαρίου 2021

Comments are closed.