Clear sky
34°C
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 

15 Μαρτίου 2024

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                               Ίασμος 13/03/2024                              

ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ                                                               

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ                                                         

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ                           

Ταχ. Δ/νση: Εθνικής Αμύνης 4 Ίασμος      

Ταχ. Κώδικας: 69200 ΙΑΣΜΟΣ                      

Πληροφορίες: Χρήστος Ζέκος                      

Τηλέφωνο: 2534350116                            

E-Mail: zekos@iasmos.gr                        

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Παρακαλούμε θερμά τους Δημότες  μας να μην απορρίπτουν ανεξέλεγκτα σε κοινόχρηστους χώρους ογκώδη απόβλητα (παλαιά έπιπλα, καρέκλες, τραπέζια, άχρηστες οικιακές συσκευές, στρώματα κλπ.) και να μην εναποθέτουν αυτά σε πεζοδρόμια και μέσα ή γύρω από τους κάδους απορριμμάτων. Τα ανωτέρω αντικείμενα – απόβλητα τα παραλαμβάνει και τα διαχειρίζεται αρμοδίως ο Δήμος ΠΑΝΤΑ κατόπιν συνεννόησης των Δημοτών με την αρμόδια Υπηρεσία. Έτσι οι Δημότες μας που θέλουν να απαλλαγούν από τέτοιου είδους αντικείμενα θα πρέπει να επικοινωνούν με την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου ή τους αρμόδιους Αντιδημάρχους (τηλ. 2534350116 – 2531352639) ώστε αυτά να συλλέγονται από συνεργείο του Δήμου για να ακολουθείται η ενδεδειγμένη διαχείρισή τους και να μην στοιβάζονται σε πεζοδρόμια ή απορρίπτονται οπουδήποτε.

Σε κάθε περίπτωση σας επισημαίνουμε ξανά ότι απαγορεύεται η εναπόθεση των παραπάνω αντικειμένων μέσα ή γύρω από τους πράσινους ή μπλε κάδους. Επίσης απαγορεύεται και η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους εντός ή εκτός οικισμών.

Δυστυχώς, η ανεξέλεγκτη απόρριψη κάθε είδους αντικειμένων – αποβλήτων, την οποία ορισμένοι συνεχίζουν, χωρίς να σέβονται το περιβάλλον και τους συμπολίτες τους, δημιουργεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα: ρύπανση και μόλυνση εδάφους, ατμόσφαιρας και υπογείων ή επιφανειακών νερών, κίνδυνοι πυρκαγιών, αντιαισθητικές εικόνες κλπ., ενώ παράλληλα επισύρει για τους ρυπαίνοντες πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις.

Ο Δήμος Ιάσμου, εξαιτίας αυτής της ασυνείδητης και παράνομης συμπεριφοράς ορισμένων – που επιπλέον εκθέτει το Δήμος μας – πασχίζει για την αποκατάσταση αυτών των περιβαλλοντικών προβλημάτων ξοδεύοντας χρήματα κι απασχολώντας εργατικό δυναμικό που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ορθολογικά κι αποδοτικά. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι την τελευταία  πενταετία δαπανήθηκε για το σκοπό αυτό από τον Δήμο ποσό ύψους άνω των 250.000,00€ και με την εικόνα όσον αφορά τη ρύπανση να είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική, καθώς η ανεξέλεγκτη απόρριψη συνεχίζεται με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα από τον καθαρισμό κάποιου χώρου αυτός να καθίσταται εκ νέου χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α.).

ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ:

Α/ΑΕΙΔΟΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
1Σύμμικτα αστικά απόβληταΤοποθέτηση στους πράσινους κάδους ευρύ δίκτυο των οποίων υπάρχει σε όλους τους οικισμούς του Δήμου.
2Ανακυκλώσιμα απόβλητα (χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά κλπ.)Τοποθέτηση στους μπλε  κάδους οι οποίοι υπάρχουν σε όλους τους οικισμούς του Δήμου. (τα γυάλινα μπουκάλια και στους μπλε κώδωνες)
3Ογκώδη απόβλητα (παλαιά έπιπλα, άχρηστες οικιακές συσκευές, στρώματα κλπ.)Τα παραλαμβάνει και τα διαχειρίζεται αρμοδίως ο Δήμος ΠΑΝΤΑ κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια Υπηρεσία. Δεν τοποθετούνται δίπλα στους κάδους ή σε πεζοδρόμια χωρίς την προηγούμενη επικοινωνία και έγκριση από το Δήμο.
4Απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.)Διάθεση με ευθύνη του Δημότη-παραγωγού των αποβλήτων σε κατάλληλα αδειοδοτημένη μονάδα.
5Απόβλητα κήπων (Φύλλα, ξερά άνθη, υπόλοιπα καθαρισμού κήπων, γκαζόν, κλαδιά, κλαδέματα σε θρυμματισμένη μορφή κλπ.)Ενσωμάτωση στο έδαφος, κομποστοποίηση. Δεν τοποθετούνται κλαδιά δίπλα στους κάδους ή σε πεζοδρόμια χωρίς την προηγούμενη επικοινωνία και έγκριση από το Δήμο.  
6Γεωργικά απόβλητα (υπολείμματα καλλιεργειών, προϊόντα κλάδευσης, πλαστικά γεωργίας)Υπολείμματα καλλιεργειών (καπνόφυτα κλπ.):  Ενσωμάτωση στο έδαφος. Προϊόντα κλάδευσης: Θρυμματισμός (και ενσωμάτωση) στο έδαφος με χρήση καταστροφέα, κομποστοποίηση, χρήση ως καύσιμη ύλη για ξυλόσομπες, τζάκια κλπ.,  καύση ΕΚΤΟΣ αντιπυρικής περιόδου και μετά από άδεια των αρμοδίων αρχών και πάντα σύμφωνα με τους Κώδικες Ορθής γεωργικής Πρακτικής ή μεταφορά τους με ευθύνη του παραγωγού σε κατάλληλα αδειοδοτημένο αποδέκτη. Πλαστικές συσκευασίες φυτοφαρμάκων: Τοποθετούνται στους κάδους στα σημεία υδροληψίας των ψεκαστικών και τις διαχειρίζεται ο Δήμος με ανάθεση σε αδειοδοτημένο ανάδοχο. Πλαστικά γεωργίας (κάλυψης σπαραγγιών κλπ.): Μεταφορά τους με ευθύνη του παραγωγού σε κατάλληλα αδειοδοτημένο αποδέκτη.

Η περιβαλλοντική προστασία και η βελτίωση της ποιότητας ζωής απαιτεί την αρμονική συνεργασία όλων μας!

 Προστατεύουμε το Περιβάλλον

Προστατεύουμε το μέλλον των παιδιών μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία και διευκρίνιση.    

                                                                      ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Last modified: 15 Μαρτίου 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *